Når fremtiden er usikker, er eksekvering måske den vigtigste konkurrenceparameter

Handelskrig, Brexit, frygt for recession, et kommende præsidentvalg, unaturligt renteniveau, støtteprogrammer fra centralbankerne: emner til bekymring er der rigeligt af og de fylder for tiden dagligt både dagens aviser og toplederne hoveder – men fortvivl ikke. Det interessante er, hvordan vi reagerer på disse trusler.

Fokus på det som man selv kan gøre noget ved eller påvirke.

Hvor mange af ovennævnte trusler har vi som ledere eller medarbejdere indflydelse på? Ingen. Ikke desto mindre bruger vi megen tid og opmærksomhed på disse trusler. Tid og opmærksomhed vi kunne anvende på de tiltag og opgaver, som er vigtige for vores virksomhed. Argumenterer jeg for, at man ikke skal følge med i udviklingen – nej, men vi skal passe på, at opmærksomheden ikke tager fokus fra dét, som vi selv kan påvirke gennem de daglige og strategiske initiativer og tiltag, der skal bringe vores virksomhed fremad. Hvert minut vi bruger på at tænke eller tale om forhold, vi ikke kan påvirke, går fra tiden, vi kunne have brugt på at gøre noget godt for vores resultater.

Modet til at lukke øjnene for det man alligevel ikke har indflydelse på.

Det er jo almindelig kendt, at mennesker kan blive mere eller mindre handlingslammede, når trusler rammer dem. Vi bliver usikre og bruger for megen opmærksomhed på dét som kan gå galt. Populært sagt fokuserer vi mere på at undgå at drukne end at svømme. Det er en ofte overset ledelsesopgave at indgyde mod og fjerne bekymringer for eksterne trusler over alt i organisationen. Modige ledere og medarbejdere lader sig ikke forstyrre – de har en ”rolig hånd” og evner til at koncentrere sig om det, som skal gøres.

Viljen til, over alt i organisationen, at holde fast og gennemføre de strategiske tiltag som vi besluttede i vores strategi.

Vær på vagt overfor udsagn som: ”vi må hellere vente, og se hvad der sker…”, som ikke er sjældne, når usikkerheden er stor. Som de fleste ved, leder det at vente sjældent til bedre resultater. Det er en ledelsesopgave at understøtte et skarpt fokus på at vigtige opgaver gennemføres, i særdeleshed når trusler i omverdenen tager folks opmærksomhed og forstyrrer dagligdagen. Når omgivelserne er usikre, er vores evne til at holde fast i vores strategi og være stærkt eksekverende endnu vigtigere. Det kan give vores virksomheder en konkurrencefordel – som vi selv har kontrol over.

Lars Møller, info@resultpartner.com